h

Raadgever (Leusder Krant 09-02-19)

20 februari 2019

Raadgever (Leusder Krant 09-02-19)

Ik ben best trots dat het ons als SP toch maar mooi gelukt is om meteen met twee zetels, bijna drie, nieuw in de raad te komen.

Laatst werd mij de vraag gesteld hoe ik het nou vind “in de politiek”, meestal geniet ik er van. Ik kan verwoorden waar ik voor sta en wat ik meekrijg van inwoners of organisaties. Maar eerlijk is eerlijk soms valt het vies tegen.

Het gaat (te) veel over veel over geld, welke gevolgen beleid heeft voor mensen wordt in mijn ogen te weinig besproken.

En als er dan aandacht gevraagd wordt voor zaken die er direct toe doen voor de inwoners komt er regelmatig het antwoord dat het te veel geld kost. Natuurlijk kost alles geld en je kunt een euro maar 1 keer uitgeven. Als ik dan zie hoe makkelijk er weer voor nóg een onderzoekje tien duizenden euro’s wordt uitgetrokken dan vraag ik mij wel af waar de prioriteiten liggen.

 

Iets anders. Misschien kent u Japke-d. Bauma wel. Zij schrijft onder andere columns over jeukwoorden in het NRC. Een van mijn favorieten boeken van haar is “ga lekker zélf in je kracht staan”. Het is werkelijk bizar hoeveel jeukwoorden er in overheidsstukken staan. Zeg gewoon wat bedoeld wordt en dan graag in begrijpelijke taal. Al moet ik zeggen dat dat in Leusden steeds beter gaat. Ambtenaren doen werkelijk hun stinkende best om leesbare documenten te maken maar stop als College alsjeblieft met termen als Right to Challenge, narratief onderzoek en de veerkracht van mensen toetsen (het nieuwe in je eigen kracht staan)

 

Wat ik erg leuk vind aan volksvertegenwoordiger zijn is dat mensen mij op straat aanspreken. Vaak fijne gesprekken, soms verdrietige onderwerpen of simpelweg over hoe het met ze gaat.

Sommige mensen zijn echt boos “jullie doen daar maar”, “naar wat wij willen wordt toch niet geluisterd”.

Als ik dan vraag wat ze ondernomen hebben, buurtje mobiliseren, wethouder aanspreken, naar de raadsinformatieavonden komen wordt ik aangekeken of ik gek ben.

Maar mensen laten we wel wezen als je je mond niet open doet word je nooit gehoord. Ik zit dan nu wel in de raad maar pas als we samen opstaan krijgen we dingen echt voor elkaar. Benader mij of de SP als er binnen een buurt zaken spelen die BOND zijn. Wat houdt dat in? Als iets Breed gedragen is in een wijk, Oplosbaar is, in het Nu afspeelt en Diepgeworteld is bij mensen dan kunnen we wellicht samen optrekken.

 

Aangezien de titel van deze column Raadgever is wil ik graag afsluiten met de woorden van Karel Glastra van Loon

“Blijf niet mokkend aan de kant staan

Stel een daad en toon je moed

Laat je woede hand in hand gaan

Met het goede dat je doet”

 

Annet Belt

Raadslid Socialistische Partij

Email leusden@sp.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier