h

Plakoorlog

11 februari 2017

Plakoorlog

,,Die is van mij!'' Kleine Henk van 6 staat stampvoetend voor zijn klasgenootje Jopie. Jopie heeft namelijk een paar grote stukken papier gepakt en plakt er gekleurde rondjes op.....

 

,,Nee hoor, ik heb ze zelf uit de werkkast gehaald'', antwoordt Jopie,
terwijl hij met ingespannen blik zijn kwastje in de behangplak steekt.
De gekleurde rondjes zitten inmiddels overal. Op zijn trui, zijn
schoenen en ook op zijn wang.

Henk kijkt bedrukt en begint bijna
te huilen. ,,Van mij'', zegt hij nog een keer zachtjes. Gelukkig, daar
komt juf Bea Middeling. Ze gaat door haar knieën en vraagt aan Henkie
wat er aan de hand is. ,,Hij heeft meer papier dan ik.'' Henk snikt.
,,Ja, Jopie dat is niet eerlijk'', zegt de juf en ze geeft een papier
aan Henk. Het kan Jopie niet zoveel schelen. Hij gaat lekker door met
plakken. Henk daarentegen kijkt triomfantelijk de klas rond: 'Dat heb ik
goed geregeld'.

Henk en Jopie zijn inmiddels volwassen, maar hun oude vete zet zich voort.
In Leusden. Daar is het oorlog. Een heuse plakoorlog. Met de Tweede
Kamerverkiezingen in zicht heeft de VVD in Leusden het helemaal gehad met het 'onbeschofte plakken' van de SP. Kleine Henk Lonink, inmiddels VVD-raadslid, is boos. De Leusdense socialisten hebben namelijk afgelopen weekend drie (!) posters naast elkaar geplakt op een openbaar verkiezingsbord. Het is een schande. ,,Ze hebben er een handje van bij de SP. Ik vind het onbeschoft!'', aldus Henk.

SP-afdelingsvoorzitter Jopie Welter is zich van geen kwaad bewust. ,,Er was nog zoveel ruimte, dus hebben we drie posters opgeplakt.'' Joop vervolgt; ,,Wanneer er te weinig ruimte is mogen andere partijen rustig over onze posters heen plakken.''Om zo'n zelfde ruzie tussen bijvoorbeeld Kees Kraanen (VVD) en Marijke Jongerman (SP) te voorkomen kiest de gemeente Amersfoort voor voorgedrukte campagneborden, waarbij alle partijen evenveel ruimte krijgen.

Om de posters 's avonds ook nog te kunnen zien worden ze van binnenuit verlicht. Een soort poldermodeloplossing, het mag wat
kosten. Sjongejonge. Wat een gedoe over het plakken van posters. Alsof mijn stemgedrag afhangt van zo'n poster. Wat kunnen we nog meer verwachten de komende weken? Twitteroorlogen, photoshop-acties, valse toezeggingen? De politiek nog serieus nemen. Het wordt steeds moeilijker.

Reactie toevoegen

U bent hier